Zondagsfeest

Iedere zondag van 15:00 tot 18:30

 

Zondagsfeest (Iedere zondag van 15:00 – 18:00)

Het zondagsfeest (ook wel “Sunday Love Feast” genoemd) is ontstaan in de jaren 60 toen Srila Prabhupada met zijn vroege volgelingen mensen uitnodigden om langs te komen in de tempel voor bhajans (muziek) en prasadam (vegetarische maaltijd). Een trend was geboren en daarmee ook het zondagsfeest. Srila Prabhupada stelde de naam “Sunday Love Feast” voor als naam. Inmiddels gebruiken we vaak de afkorting sunday feast of te wel zondagsfeest.

Bhajans (15:00 – 16:00)

Bhajans zijn liederen die op een rustige wijze worden gezongen en begeleid door harmonium, karatales en mrdanga. Het publiek mag natuurlijk meezingen met de bhajans, en dit wordt ook aangemoedigd. Meestal zingen we de Hare Krishna Maha mantra. Deze mantra bestaat uit 16 namen van Krishna en de betekenis is “O Krishna, geeft mij uw toegewijde dienst”. Lees meer over mantra meditatie hier. Het is gebruikelijk om tijdens de bhajans op de grond te zitten, maar er zijn natuurlijk stoelen voorhanden. De bhajans duren meestal 45 min tot 1 uur. 


Lezing (16:00 – 17:00)

De lezing gaat over onze filosofie en vaak uit geschriften zoals de Bhagavad-gita en de Srimad Bhavagatam. De spreker bepaalt meestal het onderwerp waarover gepraat gaat worden. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezing is meestal in het nederlands, maar afhankelijk van de spreker en het publiek kan er gekozen worden voor engels. Indien er behoefte is worden er simultane vertalingen gegeven. De lezing duurt meestal 45 min tot een uur.

Kirtan (17:00 – 18:00)

Het gordijn van het altaar gaat open en we kunnen nu onze Deities, (afbeeldingen van Krishna) aanschouwen. We beginnen het volgende onderdeel, de Kirtan. Kirtans zijn ook liederen met als verschil dat het tempo hoger is en we meestal staand zingen. Bhajans worden meestal zittend gegeven. Tijdens deze kirtan zingen we het gaura-arati lied. Na de gaura arati zingen we weer de Hare Krishna maha mantra tot we er bij neervallen.