Principes en leefwijze

Toegewijden van Krishna zeggen vaak dat religie zonder filosofie sentiment is, en filosofie zonder religie droge speculatie. Religie kan zich uiten in cultuur: onze manier van leven helpt om ons ervan bewust te worden dat we niet dit tijdelijke lichaam zijn maar een eeuwige ziel, een dienaar van God.

We drukken onze gemoedstoestand uit in onze activiteiten: hoe we ons kleden, wat we eten, hoe we spreken. andersom beïnvloeden deze activiteiten ook ons gemoed. Dit betekent dat we ons bewustzijn kunnen verheffen door onze activiteiten te verheffen. Alle spirituele activiteiten helpen om ons bewustzijn te zuiveren en ons op God te richten.

Daarom beschouwt een Vaishnava (toegewijde van Krishna) de regels die horen bij een spirituele manier van leven niet als beperkingen, maar eerder als regels van vrijheid. Ze zijn een instrument voor persoonlijke karaktervorming en voor spirituele ontwikkeling.De vier basisprincipes zijn als volgt:

1. Reinheid van lichaam, geest en ziel

Dit betekent het dagelijks reinigen van het lichaam, maar ook het zich onthouden van ongeoorloofde seksualiteit (alleen seks als je kinderen wilt en binnen het huwelijk). Het celibaat, het reciteren van Gods namen en het bestuderen van heilige geschriften helpen ons om onze geest en ziel in balans en rein te houden.

2. Mededogen

Het helpen van levende wezens, zowel materieel als spiritueel. Ware volgelingen van de Vedische en gerelateerde geschriften zijn strikte vegetariërs. Het is heel goed mogelijk om gezond en gelukkig te leven zonder het onnodig doden van onschuldige levende wezens. Hen doden in plaats van hen te beschermen is tegen de wetten van God.

3. Soberheid

Alleen aanvaarden wat we echt nodig hebben: zonder hebzucht of geweld. Bedwelmende middelen zoals alcohol, hard- en softdrugs, tabak, cafeïne enz. tasten iemands mededogen en vriendelijkheid aan. Hieraan verslaafd raken is niet alleen onnodig maar ook heel schadelijk voor ons lichaam, onze geest en de mensen om ons heen. Het beste alternatief voor het gebruik verslavende middelen is het ontwaken van onze eeuwige relatie met God (Krishna) door in overeenstemming met Zijn wetten te leven.

4. Waarheidlievendheid

Het niet liegen of gokken. Gokken tast de waarheidlievendheid aan omdat het een poging is om de wetten van de natuur te omzeilen voor materieel gewin, zonder er eerlijk voor te hebben gewerkt. Een eerlijke daad is de beste gok en geeft gegarandeerd succes.

Onze geschriften geven allerlei regels en methoden die we kunnen volgen om een gezond, gelukkig en succesvol leven te leiden. Maar de belangrijkste regel van alle is: denk altijd aan Krishna en vergeet Hem nooit.