Over eten en vegetarisme
 

Hare Krishna-toegewijden eten geen vlees vis of ei. Dit doen we omdat we zoveel mogelijk geweldloos willen leven en de kwaliteit van barmhartigheid proberen te ontwikkelen. Tegenwoordig is vegetarisme heel gewoon, en veel mensen zijn vegetariër, flexitariër of vegan. Toch krijgen we vaak nog vragen over waarom we geen eieren eten maar wel melk drinken, over melk uit de bio-industrie en het doden van planten.

Waarom eten jullie geen eieren?

Eieren zijn het product van de vruchtbaarheidscyclus van kippen. Of ze nu bevrucht of onbevrucht zijn, wij eten ze niet omdat ze als onrein beschouwd worden. Bovendien worden ze gelegd door kippen die geen bewegingsruimte hebben, en geen vrijheid en licht.

Jullie doden nog steeds planten, ookal ben je vegetarier toch?

Ja, doden is noodzakelijk wanneer het groenten betreft; niet bij fruit. Aangezien de ene levensvorm de basis vormt voor de andere levensvorm – en we nou eenmaal iets moeten eten om te overleven – moeten we soms levens nemen om leven te geven. Maar we moeten natuurlijk wel altijd proberen voedingsmiddelen te kiezen die zo min mogelijk leed berokkenen. Planten voelen veel minder dan gewervelde dieren. Bovendien kunnen planten aan Krishna geofferd worden.

Waarom drinken jullie wel melk van koeien als jullie hun vlees niet eten?

Door melk te drinken krijgen we alle voedingsstoffen binnen zonder dat we de koe pijn doen. Wij geloven dat er tussen koeien en mensen een relatie kan bestaan waar ze beide voordeel van hebben. Ossen ploegen de velden en bieden transport, en koeien geven melk waarvan we yoghurt, boter en ghee kunnen maken. Als dank verzorgen mensen hun koeien met net zoveel liefde als hun andere huisdieren. Melk is magisch voedsel dat alle voedingsstoffen bevat.

Maar zelfs melkkoeien leven meestal in de bio-industrie en hun kalveren worden gedood. Waarom gebruiken jullie commerciele melk als dit het product is van zoveel wreedheid?

Je hebt gelijk betreft de bio-industrie als het gaat om melk die je in de supermarkt koopt. Onze reactie daarop is dat we onze eigen boerderijen opzetten waar onze koeien hun hele leven kunnen leven zonder geweld. De melk die zij ons geven is ahimsa, geweldloos. Uiteraard kan niet iedereen op zo’n manier voor koeien zorgen, en we zouden dit graag wijder verspreid zien. We produceren wel wat ahimsa melk voor de verkoop, maar niet zoveel dat iedereen het kan kopen. Daarom hebben sommige van onze leden ervoor gekozen om commerciële melk helemaal te vermijden; andere offeren hun melk aan Krishna, wetend dat zowel degene die de melk geeft als degene die haar ontvangt gezuiverd zullen worden door deze devotionele offerande.