Vragen over uiterlijk en kleding

Waarom dragen jullie die gewaden?

Sommige mannelijke toegewijden dragen geen broek maar een dhoti wanneer ze naar bijeenkomsten gaan, een traditioneel oosters kledingstuk. Dhoti’s bestaan uit één lap stof, ongeveer 5 meter lang, van katoen of zijde of soms ook jute. Deze lap stof kan op verschillende manieren gevouwen worden. Hij wordt gedragen vanwege de eenvoud, zowel op het gebied van de productie ervan als de draagbaarheid. Hij is warmer dan hij eruit ziet, en ook comfortabel. Hij wordt gecombineerd met een sjaal genaamd chaddar. Op koudere dagen draagt men vaak een wollen sjaal. Het shirt dat tot op het dijbeen valt noemt men een kurta.

Wat dragen vrouwen?

Veel vrouwen kiezen ervoor om de traditionele sari te dragen, een bedrukte stof van 6 meter lang – soms zelfs langer. Ze zijn er in allerlei kleuren en designs, en in allerlei materialen. Misschien is het iets makkelijker – want minder opvallend – voor een vrouw om een sari te dragen dan als een man een dhoti draagt. Maar het belangrijkste is dat je bij bijeenkomsten kleding draagt die je geschikt vindt voor een heilige plek.

Wat is de betekenis achter de haardracht van de mannen?

Het plukje haar achter op het hoofd noemt men een sikha. De letterlijke vertaling daarvan is top of ook wel vlag. Zoals de top van een tempel waarop een vlag wappert. Het kaalscheren van het hoofd zou ijdelheid tegengaan en de sikha herinnert de drager eraan dat zijn lichaam in feite ook een soort tempel is. Vooral monniken dragen hun haar zo, maar ook sommige andere leden. Het hebben van een sikha is een voorwaarde voor het uitvoeren van allerlei heilige rituelen.

Waarom hebben jullie dat teken op je voorhoofd?

Dat teken noemt men een tilak of pundra, en het is gemaakt van gele klei van heilige plekken die men gopi-chandan noemt. De twee parallelle lijnen op het voorhoofd stellen de voet van Krishna voor en het teken op de neus stelt een blaadje van de heilige Tulasi-plant voor. In India komen allerlei verschillende vormen van pundra voor, waaraan je kunt zien bij welke religieuze gemeenschap iemand hoort. Het dragen van tilak is ook een manier om jezelf eraan te herinneren dat je lichaam aan Krishna toebehoort.

Sommige mensen dragen oranje kleding. Wat betekent dat?

Dat zijn monniken. Na een periode van training kiezen sommige (meestal jongere) mannen ervoor om een eenvoudig gedisciplineerd leven te leiden, waartoe ook het celibaat behoort. Zij beoefenen hun geestelijk leven binnen een religieuze gemeenschap en men ziet ze vaak hard werken rondom de tempel, erediensten verrichten op het altaar of les geven.

Je zei dat oranje voor monniken is, wat betekent wit dan?

Wit is gewoon de kleur van gebleekte katoen. Het betekent verder niks. Veel gehuwde mannen dragen wit, maar ze mogen ook andere kleuren dragen. Ongehuwde mannen, die nieuw zijn als student binnen de gemeenschap, dragen ook wit.